hétfő, 27 november 2017 13:29

Hogyan válasszunk sílécet?

 

Ahhoz, hogy megfelelő sílécet válaszd, ezt az alapvető 4 szempontot kell figyelembe venned:

•    Testmagasság
•    Testsúly
•    Sítudás
•    Túlnyomó részt hol szeretnél sízni (kezelt pálya, „szűzhó”, esetleg mindkettő vagy élménypark)

Ha ezekre a szempontokra tudod a választ, akkor indulhat a keresgélés!

Manapság rengeteg lehetőséged van megtalálni a keresett sílécet. Lehet használt vagy új! A használt síléc buktatóira egy másik cikkben külön kitérek. Most maradjuk az új síléc vásárlásánál!
Rengeteg sportszergyártó kínál nekünk szebbnél szebb síléceket, amelyeket a kategória legjobbjának állítanak be! Vásárlás előtt érdemes utána olvasni ezek hitelességének, akár tesztekben, akár fórumokon.
Egy dolog biztos, a nevesebb, nagy múlttal rendelkező sílécgyártók komoly fejlesztéseket végeznek azért, hogy az ő termékeik legyenek a legfelhasználóbarátabbak. Természetesen ezek az árszabáson is meglátszanak, de érdemes mérlegelned azt a kb. 10-20% többletet, mert sok esetben élményfaktorban ennek többszörösét kaphatod vissza.

Először a sílécekről általában:

•    Kezelt pálya
Ezek a lécek jellemzően piskóta alakúak: eleje hátulja szélesebb és a kötés alatti rész viszonylag keskeny.
Pályasílécek: ezek közül tudod kiválasztani a kezdő- középhaladó - haladó sílécedet. Nagy a választási lehetőséged, hiszen egy könnyű (szivacsos szerkezetű), puha léctől, egészen a nehezebb (fa maggal kombinált szendvicsszerkezetű) lécig mindent megtalálsz.

szendvics szerkezet

Versenysílécek: azoknak, akiknél a teljesítmény számít.  Sítudásodhoz, megfelelő erőnléti állapot is tartozzon, hiszen ezekkel a sílécekkel gyorsan is tudsz biztonságosan síelni.

•    FREESKI „Szűzhó”
Ezek a sílécek jellemzően egyenes és nagyon széles kialakításúak.
Un. mélyhóba való sílécek. Hatalmas élmény velük lecsúszni egy domboldalon, ahol száll a porhó a nyomodban! Ha teheted ezt a megoldást csak második sílécnek válaszd, mert ezek a sílécek ténylegesen a mélyhóban működnek jól. A kezelt pályákon nem nyújtanak maradandó élményt.

szuzhosi


•    ALL MONTAIN
Ezek a lécek jellemzően piskóta alakúak és a kezelt pályára való lécektől a legegyszerűbben az különbözteti meg őket, hogy szélesebbek elől, hátul és főleg a középső, a kötés alatti részen is.
A gyártók ezeket a léceket azoknak fejlesztik, akik szeretnek kezelt pályán síelni, de közben egy rövid szűzhósízést sem vetnek meg, esetleg bemennének néha az erdőbe is…

•    Freestile
Élményparkokba látsz ilyen léceket, amiknek az eleje és a hátulja is fel van hajlítva, a kötés jellemzően a léc közepén helyezkedik el.
Ezeket a léceket használják az erre a célra kialakított FunPark-okban, ahol félcsövekben, korlátokon, különböző ugratókon mutatnak be látványos trükköket.

Kezdő síző

Sokan azt mondják, hogy neked a legkönnyebb sílécet választanod! Szerintem a legnehezebb  Jellemzően egy puha, könnyű lécet ajánlanak kezdésnek, ami a mellkasod közepéig ér. Ezek könnyen kezelhetőek, egyszerű vele a kanyarodás. Viszont rezgéscsillapító hatása kevesebb és a nagyobb tempónál, „beszitálhat” kevésbé stabil.
Pl.: Ha kezdő síelő vagy, nem akarsz száguldozni, a testmagasságodhoz átlagos testsúly párosul és nem mész sokszor síelni egy szezonban, akkor az olcsóbb kategóriás kezdő sílécek közül válassz. Ha ezek a feltételek közül valamelyik nem teljesül, akkor érdemes a középhaladó kategória felé kacsingatnod.

Középhaladó síző

Ezek a lécek már egy kicsivel keményebbek (ha a lécet felállítod, a csőrét megfogod és a végét a földön hagyod, a kötésnél nehezebben hajlítod talp irányába). Itt általában már megjelennek valamilyen rezgéscsillapító funkciók a síléc szerkezetében. A síkötések valamivel erősebbek (ha nagyobb a testsúlyod, akkor sem old le a léced egy erősebb kanyarban, mert a kioldás erősségét magasabb skálán lehet állítani). Általánosan az áll vonaláig érő sílécet ajánlanak.

004 Atomic 2017 18 Cloud 4 jpg

Haladó síző

Ezeknek a léceknek már jellemzően épített (szendvics) szerkezete van, amely famaggal erősített, ezért merevebbek is. Komolyabb rezgéscsillapító funkciókat tartalmaznak. Nagyobb tempónál is biztonságosan futnak. A síkötések szélesebb tartományban állíthatóak. Általánosan az áll vonaláig érő sílécet ajánlanak.

Verseny síző

Alapvetően két kategóriát különböztetünk meg:
1.    SL Slalom Műlesikló sí: viszonylag kis rádiusz jellemzi a könnyebb kanyarodásért (kb: 10-13m). Szlalom versenyekhez használják.
2.    GS Giant Slalom Lesikló sí: nagy rádiusz jellemzi a hosszú ívű nagy sebességű csúszás szerelmeseinek (kb. 17-20m) Lesikló versenyekhez

019 Atomic 2017 18 Redster 6 jpg

Ha ezt végigolvastad, akkor már tényleg elszánhattad magad egy neked való síléc vásárlására. Fogadj el egy jó tanácsot tőlem.

•    Menj el egy olyan boltba, ahol az általad forgalmazott lécet megtalálod és kérd ki az eladó véleményét!
•    Ha olyan jó helyzetben vagy, hogy oktatónál tanultál vagy tanulsz síelni, és persze eléred, kérd ki a véleményét, hogy a te stílusodhoz melyik síléc a legmegfelelőbb!!!

Hóban és élményekben gazdag síszezont kívánok neked!

Nézz körbe webshopunkban és kérd segítségünket akár személyen is a Győrújbaráti Síiskolában!

www.gyorsishop.hu

Atomic Logo red 1617

#atomic #győrújbarátisíiskola #oktatás #holmenkol

Mentés

Mentés

Mentés

További információk

Kövess Minket!



★ Kérjük értékeld a Győrújbaráti Síiskolát! ★



Kövess Minket!


Szeretnél friss információkat kapni tanfolyamokról és táborokról?
Iratkozz fel hírlevelünkre!

* indicates required

Hírek a GyőrSí ajánlásával

 

sielok.hu

 

sielok.hu hírek

Térkép

 Váltás nagyobb térképre: http://goo.gl/zLjynA


  • facebook
  • GyőrSí G+
  • linkedin
  • twitter
  • rss
  • rss
  • Győrújbaráti Síiskola elérhetőségei